Исхрана деце у Предшколској установи „Ђулићи“ у Зајечару споводи се на основу Правилника о ближим условима и начину остваривања исхране деце у предшколској установи.
Правилна и добро избалансирана исхрана је једна од најзначајнијих чинилаца нормалног раста и развоја сваког детета. Да би се деци обезбедила здрава, укусна и енергетски прилагођена и здравствено исправна храна у Предшколској установи ,,Ђулићи”, о томе брине читав тим: нутрициониста-дијететичар, кувари, помоћници кувара и сервирке.
Оброци се припремају у централној кухињи вртића „Ђурђевак“, док вртићи Установе у свом саставу имају дистрибутивне кухиње.
Нутрициониста-дијететичар наше предшоклске установе је Наталија Жикић, дипломирани нутрициониста-дијететичар. Звање стечено на ,,Високој здравственој школи” у Београду, са стручним усавршавањем на ,,Војномедицинској академији” у Београду.
Нутрициониста приликом планирања јеловника води рачуна да исхрана буде што разноврснија и тежи да свакодневним јеловником у исхрани буду заступљене намирнице из свих седам група:
- Житарице и производи од жита
- Млеко и млечни производи
- Месо, риба и јаја
- Поврће
- Воће
- Масти и уља
- Шећер и шећерни концентрати
Поред планирaња и израде јеловника који прате норме, тежи да пружи адекватно време и распоред оброка, формира позитивне навике код деце и кориговање дефицита у породичној исхрани. Редовно сарађује са добављачима и врши контролу исправности намирница које се користе у исхрани деце. Сарадња са васпитачима и децом у виду активности и предавања везаним за правилну исхрану, као и сарадња са медицинским сестрама на превентивној здрвственој заштити. Нутрициониста у сарадњи са родитељима, а у случају потребе детета за посебним режимом исхране (због испољавања алергијских реакција на одређене намирнице), израђује индивидуалне јеловнике.
Установа ,,Ђулићи” у зависности од дужине боравка деце пружа три или четири оброка (доручак, ручак и две ужине).
Информације о исхрани и јеловник су истакнути на огласним таблама сваког вртића, који се могу видети свакодневно.